Cycling Without Age De Bilt

In De Bilt is een aantal enthousiaste vrijwilligers actief die regelmatig met één of twee ouderen in een riksja een fietstocht maken. Het is een initiatief bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met een of twee passagiers gaan we in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

In deze bijzondere Coronatijd heeft het maken van ritjes enige tijd stilgelegen. We proberen, ook door Corona-aanpassingen voor de riksja, zo spoedig mogelijk weer leuke tochtjes te kunnen maken (voorlopig voor 1 persoon of 2 uit één huishouden, uiteraard.)

Tot nu toe gebeurde het allemaal in het kader van ‘Fietsen Alle Jaren’, de Nederlandse afdeling van het Deense 'Cycling Without Age'. Of ‘Fietsen Alle Jaren’ na 1-4-2021, nadat de Fietsersbond niet meer het overkoepelende orgaan is, als zelfstandige organisatie doorgaat is op dit moment nog niet bekend. In ieder geval, mede dankzij de nieuw opgerichte Stichting Riksja De Bilt: Riksja De Bilt gaat door!

Voor alle vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., voorzitter van de Stichting Riksja De Bilt.

 

terug