Back to Top

Welkom bij Riksja De Bilt!

In De Bilt is een aantal enthousiaste vrijwilligers actief die regelmatig met één of twee ouderen in een riksja een fietstocht maken. Het is een initiatief bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met een of twee passagiers gaan we in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

 

In Denemarken is in 2012 het project gestart en daar zijn de riksja’s binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Het effect op de oudere passagiers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

In de coronatijd heeft het maken van ritjes enige tijd stilgelegen. In De Bilt hebben we van de nood een deugd gemaakt. Het werd tijd voor een nieuwe riksja en daarvoor is de stichting Riksja De Bilt in het leven geroepen. Dankzij diverse fondsen fietsen we binnenkort in een gloednieuwe riksja rond!
Ook in andere plaatsen in Nederland rijden riksja's. Ze zijn verenigd in ‘Fietsen Alle Jaren’, in feite de Nederlandse afdeling van het Deense 'Cycling Without Age'.Voor alle vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., voorzitter van de Stichting Riksja De Bilt.

 

 

Vragen? Wil je een rit met de riksja regelen voor een ouder of gehandicapt persoon? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

de riksja in De Bilt is mede mogelijk gemaakt door